Poľsko stanovilo kompenzáciu za úsek plynovodu Jamal na 787 miliónov

14.10.2023 Celý región

Varšava 13. októbra (TASR) - Poľské ministerstvo rozvoja stanovilo kompenzáciu vo výške 787 miliónov zlotých (173,54 milióna eur) za prevzatie podielu ruského Gazpromu v spoločnosti Europole Gaz, ktorá vlastní poľskú časť plynovodu Jamal. TASR o tom informuje na základe správy Reuters, ktorá sa odvoláva na poľskú agentúru PAP.

V utorok (10. 10.) poľská spoločnosť Orlen, najväčšia ropno-plynárenská skupina v krajine, informovala, že preberá poľskú časť plynovodu Jamal.

Poľsko už predtým uviedlo, že má v úmysle prevziať 48-percentný podiel ruskej spoločnosti v Europole Gaz, ktorý vlastní poľskú časť plynovodu Jamal. Predtým mali Orlen a Gazprom každý v Europole Gaz rovnaký podiel vo výške 48 %.

Poľskú časť Jamalu s dĺžkou 684 kilometrov vlastní síce Europol Gaz, ale plynovod prevádzkuje poľská štátna spoločnosť na prepravu plynu Gaz-System.

V roku 2022 Poľsko uvalilo sankcie na Gazprom v súvislosti s ruskou vojnou na Ukrajine. A oznámilo, že jeho aktíva budú zmrazené po tom, ako sankcionovalo 50 ruských oligarchov a spoločností vrátane Gazpromu v snahe zvýšiť tlak na Moskvu.

Rusko zároveň vlani zastavilo vývoz plynu do Poľska, keďže Varšava zaň odmietla platiť v rubľoch.

(1 EUR = 4,535 PLN)
 

Vyberte región